Welkom - Biografie - Repertoire - Demo's - Prijs - Contact - Links

Biografie

geschreven door: René Schols - juni 2008

Halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw leerde ik bassist Jo Didderen en drummer Ron Coolen kennen op het Conservatorium voor Muziek te Maastricht. Wij besloten samen te repeteren om datgene wat we tijdens de lessen hadden geleerd, buiten de les nog eens goed te oefenen. Zo ontstond onze succesvolle samenwerking. Wij vormen nu al twintig jaar een trio en nog steeds zijn wij trouw aan onze muziek en aan elkaar.

Eerste optredens
Het eerste optreden werd geregeld door Ron Coolen. Omdat het door hem geregeld was, werd er opgetreden onder de naam 'Jazz Trio Ron Coolen'. Wie een optreden regelt, geeft dus zijn naam aan het trio en wordt door de andere twee aangesproken met 'baas'.

Regel dat baas!
Als je een optreden afspreekt, ben je verantwoordelijk voor allerlij zakelijke afspraken. En als er iets niet duidelijk is afgesproken, bijvoorbeeld de 'gratis consumpties', dan werd de verantwoordelijke hier fijntjes door de anderen op gewezen met de woorden: 'Regel dat baas!'.

Het eindexamen van René Schols
Tijdens de voorbereiding op mijn eindexamen gitaar aan het Conservatorium in 1988, overlegde ik met mijn docent Joep van Leeuwen wie ik zou vragen als begeleiders bij mijn twee examen-concerten. Het ligt daarbij voor de hand om dan te kiezen voor ervaren muzikanten die met hun inbreng het examenconcert op een hoger niveau brengen. Toch ging mijn voorkeur er niet naar uit om een gelegenheidsformatie samen te stellen met de begeleiders die meestal voor eindexamenconcerten werder gevraagd.

Ik had ondertussen namelijk een uitstekende band opgebouwd met Jo en Ron. Wij repeteerden immers al meer dan een jaar wekelijks met elkaar en hadden daarbij onze muzikale ideeën goed op elkaar afgestemd. Ik had er daarom alle vertrouwen in dat ik in deze bezetting een examenconcert zou kunnen geven waar ik zelf volledig achter zou kunnen staan. Ik heb toen besloten om mijn examenconcert met Jo en Ron te geven.

Van deze beslissing heb ik geen spijt gehad. Wij hebben prachtig gespeeld. Heel toevallig heeft iemand een cassette-recorder mee laten lopen. Die was opgesteld om er het voorgaande examen mee op te nemen. De opnames zijn te beluisteren op de pagina Demo's. De examencommissie was heel enthousiast en beloonde mij met een goede beoordeling. Ik was op dat moment de eerste gitarist die de opleiding Jazz-gitaar voltooide aan het Maastrichts conservatorium.

Optredens in café's en op besloten feesten
Na mijn examen hebben wij heel veel opgetreden in het openbaar. Deze optredens regelde ik meestal zelf door met een demo op de café-baas af te stappen of contact op te nemen met de organisatie van een festival. Verder werden wij regelmatig gevraagd voor optredens op recepties en bij huwelijksfeesten.

Van Jazz naar Pop
Wanneer men ons vroeg om op te treden op een feestavond, was het aanvankelijk de bedoeling dat wij alleen Jazz zouden spelen als achtergrondmuziek. De bruidegom was dan een Jazz-liefhebber en ging er vanuit dat zijn gasten dat ook allemaal waren. Maar naarmate een feestavond vordert, willen de gasten vaak toch wel graag wat kunnen dansen.

Om hier aan toe te geven hebben wij toen ons repertoire uitgebreid met leuke dansbare nummers zoals "Blue Suede Shoes", "It's Gotta Be Perfect" en zelfs "de Lambada" :-). Het duurde niet lang of we speelden ook nummers als "Unchian My Heart", "I Will Survive" en "Sex Machine". Dat heeft weinig meer met Jazz te maken maar leuk was het wel!

Van Maastricht naar 'boven in Holland'
Na het voltooien van mijn studie ben ik in Amsterdam gaan wonen. Jo verhuisde naar Den Haag om verder te studeren aan het 'Koningklijk Conservatorium' en Ron naar Hilversum om te studeren aan de 'Muziek Pedagogische Academie'. Sindsdien hebben wij wel nog samen opgetreden maar het contact werd na verloop van tijd helaas toch wat minder.

Back to the Roots
Uiteindelijk zijn wij alledrie weer in onze geboorteplaatsen in Limburg gaan wonen. Jo woont in Ittervoort, Ron in Beek en ik woon weer in Brunssum. In 2008 kwamen wij weer bij elkaar. Wij spelen weer samen in café's, theaters en op festivals en worden weer gevraagd voor recepties en andere feestelijkheden.