Start Kinderen Scholieren Ouders Docenten
Virtuele Reizen
Start
Lezen op vakantie
Kampvuurverhalen
Spelletjes
Activiteiten
Virtuele Reizen
Uittips
Als je je verveelt..
vakantie- ideeŽnboek
Back to School
  • Virtuele (denkbeeldige) reizen

Als je niet echt weg gaat maar eigenlijk wel op reis had gewild, dan fantaseer je dat toch gewoon! Een computer met CD-rom of internet kan je daarbij behulpzaam zijn.

Misschien kun je de CD-ROM wel in de bibliotheek bij jou in de buurt lenen of huren.

Bedenk wel dat als je eenmaal de smaak van reizen op internet te pakken krijgt, dit wel kostbaar voor je ouders zou kunnen zijn, dus overleg van tevoren even met ze hoe lang je dagelijks op reis zou mogen gaan.

Met de CD-ROM Op Wereldreis van uitgeverij Bombilla. - (Ook geschikt voor Macintosh) maak je eerst een paspoort (meerdere kinderen kunnen meedoen) en daarna kun je kiezen uit vijf reizen, zelfs een ruimtereis is mogelijk. Je kunt ook ansichtkaarten versturen. Zo maak je een fascinerende tocht rond de wereld en ontrafel je de mysteries van aardrijkskunde, kaartlezen, reistijd en afstanden. Je reist door beroemde steden en ontdekt de historie die een stempel op het land heeft gedrukt. In de slaapkamer zijn drie interactieve spelen, waaronder schatzoeken te spelen. Voor 5 tot 8 jaar.

Systeemeisen: muis, 8 MB vrije harde-schijfruimte, SVGA-scherm (640x480, 256 kleuren), hoofdtelefoon of geluidsboxen, MS-DOS 5.0, double speed CD-ROM speler, 4 MB intern geheugen
Windows 3.1, geluidskaart, IBM-pc of compatible (486SX/25MHz)

Met behulp van internet kun je natuurlijk helemaal een echte wereldreis maken.

Laat je fantasie maar de vrije loop gaan en kijk eens hoe ver je komt!

-Probeer eens of je kunt uit zoeken welke reizen of vluchten je zou kunnen boeken om een beetje in de stemming te komen.

-Probeer op internet toeristische informatie over een of meerdere landen van je keuze te vinden. (reisbureau's, ambassades etc) Bijvoorbeeld op elk continent een land uitkiezen zodat het een echte reis om de wereld wordt.

-Bezoek deze landen echt (op internet), door bijvoorbeeld naar het Louvre te gaan in Parijs, een bergtop te 'beklimmen' in AziŽ, een didgeridoo te bespelen in AustraliŽ, Disneyland in America te bezoeken enz.

-Maak een foto-album op je harde schijf (via de verkenner kun je een nieuwe map aanmaken die je foto-album of wereldreis 2000 noemt), waarin je foto's en andere 'souvenirs' opslaat door met je rechtermuisknop een foto op internet aan te klikken en te kopiŽren.

-Maak een praatje met bewoners van de landen die je bezoekt (als je tenminste een beetje Engels kunt en gewend bent om te chattenÖ.enÖ.doe wel voorzichtig, geef niet teveel gegevens over jezelf prijs.

-Je kunt je familie en vrienden zelfs echte ansichtkaarten (per e-mail) versturen alsof je werkelijk op reis bent! Schrijf ze hoe het weer daar is (ook dat kun je vinden op internet.

-Ben je helemaal enthousiast geworden, dan kun je zelfs een dagboek, een reisverslag of scheepsjournaal gaan bij houden.

Natuurlijk zijn wij als redactie van het Bibliotheek erg nieuwsgierig hoe ver jullie komen en hoe het jullie vergaat op reis, dus je kunt ons ook alle verslagen of ansichtkaarten toesturen. Mail het naar ischols@probiblio.nl en wie weet win je dan wel een leuke aandenken aan je reis, een souveniertje.

Handige adressen die je zou kunnen gebruiken op internet kun je vinden in de digitale schoolbibliotheek op http://www.hollandnet.nl/dsb

Je kunt op internet reisverslagen van andere mensen lezen en hun foto's bekijken zoals op http://home.iae.nl/users/jvdl/hoofd/tekst_nl/index_nl.htm Bezoek de Taj Mahal, het Paleis der Winden, Hindoe tempels en een Boedistische Stupa. Of ga naar Afrika, op safari in Kenia of op zoek naar de herkomst van de Maya's en beklim hun eeuwenoude piramides!

Met webcams kun je lifebeelden van bijvoorbeeld safariparken in Afrika bekijken.

Het adres voor de beste webcams over de hele wereld is http://members.brabant.chello.nl/~s.storms/webcamania/rest.html

© Vakantie-special is oorspronkelijk in 2000 voor ProBiblio gemaakt door en naar een idee IrŤne Bovy.
Veel links werken daarom niet meer. Veel van de ideeŽn en tips zijn nog steeds uitvoerbaar.