Start Kinderen Scholieren Ouders Docenten
Lezen op vakantie
Start
Lezen op vakantie
Kampvuurverhalen
Spelletjes
Activiteiten
Virtuele Reizen
Uittips
Als je je verveelt..
vakantie- ideeënboek
Back to School
Kinderen (groep 1 t/m 8)

Vakantieverhalen, boekenlijst en internetadressen

 1. Boekenlijst Onderbouw:
 2. Adams, Georgie. Drie beren op vakantie : een klap-open-memory-boek.

  De familie Beer gaat naar het strand; ze nemen van alles mee. Prentenboek met uitklapbare, kleurige illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

  Slee, Carry. We zijn er bijna!

  Iris en Michiel gaan een weekje met hun ouders en kleine broertje kamperen in de Ardennen. Vanaf ca.4 jaar

  Vriens, Jacques. Tommie en Lotje gaan op vakantie.

  Tommie en Lotje beleven allerlei kleine avonturen tijdens hun vakantie in een huisje. Vanaf ca. 4 jaar.

 3. Boekenlijst Middenbouw:
 4. De Sterck, Marita. Mijn eiland.

  Tijdens hun vakantie in Turkije komen Jonas, zijn zusje en zijn ouders op een onbewoond eiland terecht. Daar beleven ze een spannend avontuur. Vanaf ca. 8 jaar

  Herzen, Frank. Het brouwsel van de heks.

  Korte belevenissen van twee kinderen van de bloemenwinkel. Vanaf ca. 7 jaar.

  Hokke, Henk. Marloes en Lodewijk gaan kamperen.

  Marloes mag haar vriendje Lodewijk meenemen voor een vakantie op de camping in Drenthe. Vanaf ca. 7 jaar.

  Jagt, Liesbeth van der. In de file.

  Onderweg in een file maken een broer en zus kennis met een Turkse jongen die ook op vakantie gaat. Vanaf ca. 7 jaar.

  Klootwijk, Wouter.

  Het erf van oom Adri. Adri, Wim en Martje zijn onafscheidelijk. Ze logeren een week in een caravan bij Adri's oom en beleven allerlei spannende avonturen. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

  De brug Adri. Martje en Wim hebben een eigen "honk" onder de brug, waar ze samen vaak spelen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Op reis met de oom van Adri. Adri, Martje en Wim maken een reis vol avonturen in de bus van Adri's oom. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Kordon, Klaus. Een echte Indiaan.

  Axel moet van zijn vader dapper en stoer zijn als een Indiaan. Hij zelf weet dat hij dat niet is, maar leert dat je ook op andere manieren dapper kunt zijn. Vanaf ca. 8 jaar.

  Leeuwis, Cariet. Sneeuw in de zomer.

  Rosie vindt tijdens een vakantie in de Alpen een pasgeboren hondje. Ze wil het mee naar huis nemen maar haar moeder is bang voor honden. Vanaf ca. 8 jaar.

  Lilipaly-de Voogt, Ada. Wedstrijd aan de vloedlijn.

  Dik, Jos en mama gaan naar het strand. Jan en Bob gaan ook mee. Ze maken hoge bergen. Welke berg blijft het langste staan? Vanaf ca. 6 jaar

  Sterck, Marita. Mijn eiland. Jonas en Naomi zijn op vakantie in Turkije. Een visser brengt hen naar een onbewoond eiland. Spannend! Maar is het eiland wel echt onbewoond? Vanf ca. 8 jaar.

 5. Boekenlijst Bovenbouw
 6. Broere, Rien. Moderne zwervers.

  Wanneer twee families samen op vakantie gaan, lijkt alles te mislukken. Vanaf ca. 11 jaar.

  De Sterck, Marita. Liefste,

  Twee zussen, Jolien en Hanna, maken in hun vakantie in Frankrijk een zware tijd door, als ze alletwee verliefd worden op Thomas. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gallin, Els. Een kaart in geheimschrift.

  Tijdens hun vakantie in Noorwegen ontdekken een jongen en een meisje een geheimzinnige kaart waarop trollen staan afgebeeld. Vanaf ca. 10 jaar.

  Groen, Els de. Speurtocht naar Jessica.

  Jessica en Lydia zijn samen op vakantie in Spanje. Jessica komt na een avondje in de disco niet terug op de camping. Lydia maakt zich erg ongerust en gaat naar haar op zoek samen met twee jongens uit de tent naast hen. Verhaal met korte zinnen en makkelijke woorden. Vanaf ca. 12 jaar.

  Heyden, Haye van der. Strelen.

  Jeroen en Pauline zijn verliefd op elkaar en willen graag verkering. Maar allebei dragen ze een groot geheim met zich mee. Vanaf ca. 11 jaar.

  Oomen, Francine. Hoe overleef ik mijn vakantie?

  Omdat Rosa en Jonas zich tijdens hun vakantie op Corsica vervelen, besluiten ze het avontuur op te zoeken. Vanaf ca. 9 jaar

  Swiers, Robbert Jan. Spierpijn.

  Yvonnes moeder wil dat Yvonne meer aan sport doet omdat ze zelf super sportief is. Yvonne had zich heel wat anders van hun vakantie voorgesteld en had liever achter de computer gezeten. Vanaf ca. 9 jaar

  Vandewoude, Katrien. Scherven.

  Met de drie buurmeisjes van zijn tante gaat Joris in de zomervakantie in een tijdelijk leegstaand huis op onderzoek uit. Zij vinden daar een vreemde muur waarin glasscherven zijn gemetseld. 9-12 jaar

  Verschoor, Diet. Tessa.

  Tessa vindt het vreselijk dat ze haar kamer moet afstaan aan badgasten. Als blijkt dat er een aardige jongen bij hen komt logeren, kijkt ze heel anders tegen het leven aan. 9-12 jaar.

 7. Vakantieverhalen en lezen op Internet:

www.goudenmuis.nl heeft in de maanden juli en augustus een vakantieverhaal dat je on line kunt lezen;

In de zomermaanden juli en augustus zijn alle schrijvers van de Gouden Muis op vakantie. Om in vakantiestemming te komen, schreef Vivian den Hollander het begin van een vakantieverhaal. Elke week schrijven bezoekers van de gouden muis (jullie dus) een nieuw hoofdstuk en wordt er uit alle inzendingen elke week een winnaar gekozen. Het winnende hoofdstuk wordt elke maandag gepubliceerd en de winnaar krijgt als prijs het boek ‘Hé, scheids!’ van Vivian den Hollander.
Aan het eind van de zomer is er zo een zomerboek ontstaan

http://www.tref.nl/veenendaal/avandam/home/index.html is het adres van de schrijver Arend van Dam. Hij maakte ook een interactief kinderboek, genaamd 'de kaart in je hoofd', dat je ook rechtstreeks via http://www.arendvandam.nl kunt vinden.

Als je op http://www.hollandnet.nl/dsb/ in de rubriek lezen kiest voor boeken en dan interactieve boeken, vind je nog meer interactieve kinderboeken….maar je kunt in de rubriek lezen ook kiezen voor korte verhalen, poëzie of tijdschriften

© Vakantie-special is oorspronkelijk in 2000 voor ProBiblio gemaakt door en naar een idee Irène Bovy.
Veel links werken daarom niet meer. Veel van de ideeën en tips zijn nog steeds uitvoerbaar.